parallax background

Retele de calculatoare

Rețelistica se referă la infrastructura și tehnologiile utilizate pentru conectarea și comunicarea între diferite dispozitive și sisteme de calcul. Există două tipuri principale de medii de transmisie utilizate în rețelele de calculatoare: cupru și fibră optică.

Cupru:

Cablurile de cupru, cum ar fi cablurile Ethernet sau cablurile telefonice, sunt folosite de mult timp în rețelele de calculatoare.

Cablurile Ethernet, cum ar fi cablurile UTP (Unshielded Twisted Pair) sau STP (Shielded Twisted Pair), sunt cele mai comune cabluri de cupru utilizate în rețelele de calculatoare.

Aceste cabluri utilizează perechi de fire de cupru torsadate pentru a transmite semnalele de date.

Cuprul este mai ieftin și mai ușor de instalat decât fibră optică și este folosit în special în rețelele locale (LAN) și în infrastructura rețelelor de telefonie.


Fibră optică:

Fibră optică este un mediu de transmisie din sticlă sau plastic care utilizează raze de lumină pentru a transmite semnalele de date. Fibră optică oferă o lățime de bandă mai mare și o rată de transfer mai mare decât cuprul, ceea ce înseamnă că poate suporta viteze mai mari de transmitere a datelor pe distanțe mai lungi.

Fibră optică este mai sigură și mai rezistentă la interferențe electromagnetice decât cuprul, ceea ce o face potrivită pentru rețelele de mare capacitate și rețelele de comunicații pe distanțe lungi (WAN).

Deși fibră optică este mai scumpă și mai dificil de instalat decât cuprul, costurile au scăzut în ultimii ani, făcându-o o opțiune tot mai populară în industria rețelisticii.

Servicii:


Diagnoza

Proiectare

Constructii

Configurare

Testare

parallax background

Ambele medii de transmisie, cupru și fibră optică, au avantaje și dezavantaje și sunt utilizate în funcție de nevoile specifice ale rețelei. Rețelele moderne pot combina ambele tipuri de medii de transmisie pentru a beneficia de caracteristicile fiecăruia.